Poznaj pyszną i pożywną sałatkę z wątróbek dorszowych od doktor Wiktorii Zwinczewskiej, która jest idealnym daniem dla zachowania zdrowia. Wątróbki z dorsza to główny składnik naszej sałatki, a w połączeniu z warzywami i jajkiem tworzy wyjątkowo kremową kompozycję smaków.
Składniki:
- 1 opakowanie wątróbek z dorsza 250g (szklany słoiczek z olejem z dorsza – tran)
- 1 marchewka
- 0,5 dużej cebuli
- 3 jajka
- 1 rukola
Przygotowanie:
Krok 1
Wstawiamy jajko do wrzątku i gotujemy na twardo. W tym czasie kroimy drobno jedną marchewkę oraz pół dużej cebuli.
Krok 2
Ugotowane jajka rozgniatamy przy pomocy widelca lub drobno siekamy w kosteczkę. Jeżeli wątróbki z dorsza są za duże, możemy je dodatkowo pokroić.
Krok 3
Teraz wszystkie składniki dodajemy do siebie (jajka, cebulę, marchewkę, wątróbki z dorsza, rukolę). Na koniec dodajemy 1-2 łyżki oleju z dorsza (tranu). Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania kremowej i wilgotnej konsystencji.