
Andrew Sterman
Ekspert dietetyki chińskiej (USA)
Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem – te słowa Hipokratesa są obecnie jeszcze bardziej aktualne teraz niż ponad 2 tysiące lat temu. Przysięga Hipokratesa jest do dziś składana przez współczesnych lekarzy, ale prawie żaden lekarz, do którego pójdziemy z problemem zdrowotnym, nie zapyta o naszą dietę oraz nawyki żywieniowe, Jest co najmniej zastanawiające, że lekarze jakoby nie widzieli związku między jedzeniem a zdrowiem…
Co powinni jeść pacjenci, aby uwolnić się od zastoju krwi? Jak za pomocą diety zapobiec inwazji patogenów w zimie? Jak się odżywiać zgodnie z porami roku? Dlatego postanowiliśmy zaprosić do współpracy Andrew Stermana – zielarza i eksperta dietetyki chińskiej, który chcąc pogłębić swoją wiedzę na temat energetyki oraz leczniczego potencjału żywności rozpoczął w 2001 roku studia nad chińską medycyną, diagnostyką i terapią dietetyczną pod kierunkiem mistrza Jeffreya Yuena.
Andrew Sterman jest autorem książki „Welcoming Food: Diet as Medicine for Home Cooks and Other Healers” i obecnie prowadzi w Nowym Jorku praktykę terapeutyczną w zakresie terapii dietetycznej, medycznego qigong i medytacji oraz publikuje w biuletynie „Golden Flower Chinese Herbs”
Wszystko co spożywamy ma na nas wpływ, często niestety niekorzystny. Pokarmy i napoje wchodzą w korelację ze spożywanymi lekami, recepturami ziołowymi, lub innymi terapiami zdrowotnymi. Czterodniowe szkolenie w zakresie dietetyki nie tylko wskaże nam nasze najczęstsze błędy żywieniowe, ale też dowiemy jak je eliminować i prawidłowo układać dietę w zarówno w kontekście klinicznym jak i w oparciu o zalecenia medycyny chińskiej.
Podczas szkoleń Andrew Stermana rozszyfrujemy ponadto strategie dietetyczne w przypadku najczęstszych problemów zdrowotnych oraz omówimy kilka wybranych chińskich preparatów ziołowych. Andrew Sterman poza wiedzą teoretyczną ukończył również szkołę kulinarną zatem na pewno podczas szkolenia otrzymamy liczne wskazówki dotyczące zdrowego przygotowywania potraw.