Szkoła Dietetyki Chińskiej – Dietetyka Tradycyjna, Klasyczna i Kliniczna

Żywienie odgrywa ogromną rolę w życiu każdego człowieka. Kilka razy dziennie spożywamy posiłki, które służą nam albo szkodzą. Właściwie dobrana dieta powinna stanowić profilaktykę oraz zapewniać zdrowie i dobre samopoczucie, a w razie potrzeby – spełniać rolę terapeutyczną, a każdy posiłek może być jak indywidualnie dobrany lek. Dietetyka chińska umożliwia gotowanie potraw, które są wartościowe, odżywcze, a zarazem smaczne.

W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej dostosowujemy dietę do rozpoznanych wzorców, pamiętając, że nie ma uniwersalnych przepisów. Znajomość zasad TCM pozwala wprowadzać niewielkie modyfikacje tak, by jedno danie było odpowiednie dla każdego członka rodziny.

W Klasycznej Medycynie Chińskiej posiłki komponujemy wedle posiadanych zasobów. Ocena ilości i jakości energii i poszczególnych substancji jest podstawą to zaplanowania diety, która będzie uzupełniać niedobory, poruszać zastoje i wyprowadzać nadmiary.

Współcześnie wiedzę z Tradycyjnej i Klasycznej Medycyny Chińskiej warto dopełnić znajomością dietetyki klinicznej. Smaczne, zdrowe i odżywcze potrawy powinny być zbilansowane pod kątem makroskładników, a jednocześnie na tyle różnorodne, by zapewniać odpowiednią ilość witamin i mikroelementów.

Zapraszamy do rocznej szkoły Dietetyki Chińskiej. 
Nauczymy Cię jak jeść i gotować szybko, smacznie, zdrowo i w sposób spersonalizowany.